Går du i badrumstankar? - läs vår guide!

När du har beslutat dig för att renovera ditt badrum så hjälper den här guiden dig att gå från tanke till handling. Vi beskriver de olika stegen och ger dig råd och tips på vägen. Att renovera ett badrum kräver en hel del kunskap. Ett stilrent och elegant badrum med rena ytor och en lugn atmosfär bidrar till en bra start på morgonen och en stilla avslutning på kvällen. En badrumsrenovering höjer inte bara kvaliteten på ett av husets viktigaste rum utan även värdet på din fastighet. 

  • Badrumsrenovering
  • Planering och mål
  • Tillvägagångssätt


Förbered din vision

Först och främst behöver du skapa din vision av ditt nya badrum; hur vill du att det ska se ut, vilka material vill du använda, vilken stil ska badrummet ha och viktigast av allt – vad har du för budget? Sätt dig ner och gör upp en plan. Titta vilka förändringar du vill genomföra och ta noggranna mått så du vet exakt hur du behöver anpassa materialet och interiören till ditt nya badrum. 

Tänka på att det är strikta våtrumsregler som gäller för badrum

När du gör din planering så är det även viktigt att tänka på vilka krav som finns för de olika material som du vill använda. Beroende på vilken typ av golv du har, så kan du behöva planera för exempelvis förstärkning om det ska hålla tyngden av kakel, badkar och andra tunga material. Förstärkning av vägg kan också behövas om du till exempel ska ha en vägghängd toalett. Tänk även på om du vill ha spotlights i taket eller vanliga lampor och se till att du gör plats för eluttag på bra ställen.

Riv ut & förstärk

När planeringen är klar är det dags att riva ut det gamla badrummet. Det brukar oftast inte vara några problem att göra själv, men var noga med att stänga av och plugga igen vatten och avlopp på ett korrekt sätt. Är du osäker på detta eller något annat steg i renoveringen så tveka inte att anlita hjälp. När det gamla badrummet är borta förbereds väggar och golv. Utefter valt material så lägger du in eventuella förstärkningar. När det kommer till väggarna så tänk på att förstärka dem där du kommer vilja hänga upp något när allt är klart.


Montera

Nu är det dags att montera och lägga in avloppsrör och golvbrunnar och här är det noga att du följer instruktionerna eller tar hjälp av våra professionella hantverkare. Även inkoppling av el behöver professionell hjälp, och är i regel inget vi rekommenderar att göra själv. Om du ska installera spotlights i taket så är det viktigt att tänka på att allt uppfyller brandkraven. Nästa steg blir att lägga in golvet – ska du ha klinkers så lägger du först golvgips eller en våtrumsskiva. Flytspackling är viktigt men kan vara svårt, så även här kan du behöva hjälp.

Din vision blir verklighet

När väggarna har förstärkts så läggs tätskikt under kakel och klinker, vilket sedan monteras av hantverkare. När allt är klart så är det till slut dags för din nya inredning att komma på plats. Allra sist kopplas elen in och sedan är allt klart – ditt nya badrum är redo att användas och njutas av!. Kontakta oss gärna genom formulären här på hemsidan, för hjälp och mer information.